Altın Üreticisi Bakteriler
- Allah Kesin Var
- 19 Nis 2022
- 2 dakikada okunur

Yeraltı kaynakları konusunda uzmanlaşmış olan bakterilerin oluşumunda rol oynadıkları en önemli ve belki de en değerli madenlerden biri altındır. Yüzeyin 2 mil (3,5 km) altında bulunan bu bakteriler altın madenlerinde yaşarlar ve gizli bir şekilde altın üreten simyacılar gibi çalışırlar. Kayalardan beslendikçe mikroskobik altın parçalarının çökelmesini hızlandırır ve yeraltında altın oluşmasına sebep olurlar. Hayatımızı güzelleştiren altının oluşumuna, Allah, bakterileri vesile etmiştir.
Bu işlem kuşkusuz son derece ağır ilerleyen bir süreçtir. Nitekim yeraltındaki bakterilerin yaşam düzeyleri, yeryüzündeki bakterilere oranla son derece yavaştır. Normal bir bakteri bir saat içinde 3-4 defa bölünürken, yeraltındaki bu bakteriler 100 yılda bir bölünürler. Bu organizmalar milyonlarca sene yüzeyle temas etmeden yaşayabilirler. Bu da söz konusu bakterilerin altın üretebilmek için özel olarak yaratıldıklarının çok büyük bir delilidir.
Bir mikroorganizmanın ihtiyaç olan yerde ihtiyaç olan şekilde ve sayıda bölünmesi bizler için Allah’ın kusursuz yaratmasını gösteren ibret verici bir olaydır. Bir yiyecek üzerinde yaşayan bakteri de, insanların bağırsaklarına yerleşmiş olan bakteri de, yeraltında madenleri ayrıştıran bakteri de, farklı özelliklere sahip olmakla birlikte aynı bakteridir. Ancak bulunduğu yere göre bölünme hızını değiştirebilme gibi bir özelliğe sahiptir. Üstelik bu sabit oran hiç şaşmamakta, bakteriler, nerede, ne kadar gerekiyorsa o miktarda çoğalmaktadırlar. Altın yataklarında yaşayan bakteriler, kayalarla beslendikçe mikroskobik altın parçalarının çökelmesini hızlandırır ve yer altında altın oluşmasına sebep olurlar.
“Delftia acidovorans” adı verilen bir başka bakteri türü ise suda çözünen altın zerrelerini mikroskobik som altın külçelerine dönüştürmektedir. Bu bakteri toksik olan altın iyonlarından kendisini korumak için metobolitin adlı bir madde salgılamaktadır. Bu özel madde hem bakteriyi zehirli altın iyonlarından korumakta hem de biyomineralleşme sonucu iyonların som altın külçelerine dönüşmesine yol açmaktadır.
“Ischiadicus metallidurans” adlı başka bir bakteri de kendisini altının zehirli etkilerinden korumak için altın iyonlarını hücrelerinde depolar. Bilindiği gibi suda çözünen altın iyonları, okyanuslarda, yeraltı sularında ve diğer doğal su kaynaklarında bulunur.
Bakterilerin bir kısmının altın yataklarındaki altının çökelmesini hızlandırması için bölünmesi, diğerlerinin suda çözünen altın zerrelerinden kendilerini korumak için madde salgılayarak altın külçeleri oluşturması elbette bakterilerin kendi başlarına akledebilecekleri özellikler değildir. Bakterilerin sahip olduğu bu özellikler Allah’ın bu canlılara ilhamıdır. Tek bir hücrede sergilenen akıl ve sanat, kuşkusuz, küçücük bir varlığa bu muhteşem özellikleri veren Allah’ın yarattığı mucizeleri ve O’nun sonsuz ilmini görmek için önemli birer vesiledir. Bir ayette şöyle buyrulur:
“Göklerde ve yerde zerre ağırlığınca hiçbir şey O’ndan uzak (saklı) kalmaz. Bundan daha küçük olanı da, daha büyük olanı da, istisnasız, mutlaka apaçık bir kitapta (yazılı)dır.” (sebe suresi, 3)
Comments